code hier Hoe winkel je in een tweedehands kleding winkel?
Hoe winkel je in een tweedehandskleding winkel?
18 april 2023 

Hoe winkel je in een tweedehandskleding winkel?

Tweedehands kleding: hoe koop je dat nou? Ik wil wel duurzamer kleding kopen, bijvoorbeeld tweedehands, maar hoe doe ik dit dan?

Tweedehands kleding is hipper dan ooit. Duurzaamheid is niet alleen een veelbesproken onderwerp, maar ook voor veel mensen steeds belangrijker. Tv-programma’s over duurzaamheid maken op een indrukwekkende manier duidelijk aan mensen door welk proces kleding gaat voordat het in de winkels hangt. En wie uiteindelijk de werkelijke prijs betaalt van een kledingstuk. Want als je er nu eens echt goed over nadenkt een T-shirt van €4,95, hoe zou dit nu zo goedkoop kunnen zijn? 

Geen idee waar ik het nu over heb? Er zijn veel verschillende documentaires online te vinden, maar een half uur durende documentaire “De prijsknaller" is wel een echt (bijna verplichte) must see! Geloof me als ik zeg dat ik wel de laatste ben die gaat zeggen dat je iets moet, maar dit is echt schokkend.

Wat is nu het verschil met tweedehands kledingstuk of een vintage kledingstuk?

Naast tweedehands kleding is er ook vintage kleding. Hier zit een groot verschil in. 

Tweedehands kleding

Tweedehands kleding staat voor alles wat eerder van iemand anders is geweest. Dit aanbod is heel groot en divers. Dit kan een verwassen kledingstuk zijn, maar ook een kledingstuk dat nooit gedragen is door iemand en met kaartjes en al in een tweedehands winkel terechtkomt. Tweedehands shoppen kan heel leuk voor je portemonnee zijn, maar is ten eerste natuurlijk veel beter voor het milieu. Tweedehandskleding van andere vrouwen vind je op Vinted, Appel & Ei en andere tweedehands winkels.

Vintage

Het grootste verschil met tweedehands kleding en vintage is de leeftijd. De term vintage wordt gebruikt voor echt oude items. Liefst van goede kwaliteit en sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1910 en 1980. Vintage kleding is in de meeste gevallen gedragen, maar dit kan ook nieuw zijn. Vaak zijn er partijen accessoires, schoenen of kleding uit een periode niet verkocht en belandde zo in een vintage store, eigenlijk heb je dan iets nieuws, ondanks dat het 40 jaar oud is. 

Hoe winkelen in een tweedehands winkel

Veel mensen vinden het lastig om te shoppen in een tweedehands winkel, gewoon weg omdat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Hoe bij de “standaard” kledingzaken het artikel erin allerlei maten en soms ook kleuren te verkrijgen is, is bij de tweedehands winkel zoeken geblazen, want er hangen alleen maar unieke items. 

Ik kan me goed voorstellen: als je het normaal al niet kunt vinden in een ‘gewone’ winkel dan zijn een paar tips voor het shoppen bij een tweedehands winkel wel fijn.

1. Een potje tijd en zelfkennis

Ben je doelgericht op zoek naar een artikel dan zal je dit hier niet vinden. Geduld, nieuwsgierigheid, tijd en persoonlijke smaak zijn erg handig als je een tweedehands winkel binnen stapt en de rekken in duikt.

2. Oriéntatie

Oriënteer bij binnenkomst eerst eens wat er allemaal in de winkel hangt. Vaak zit er een systeem in. Dit kan zijn op kleur, op maat  hangen of het hangt aan artikelgroepen. 

3. Zelfkennis

Als jij je persoonlijke stijl een beetje kent, dan is je zoektocht al iets makkelijker. Je zult sneller leuke items tegen komen omdat je weet dat deze je figuur en kleur goed doen. 

En als je dan uiteindelijk een paar gave items gevonden hebt zal je bij de kassa ook nog eens heel blij worden want qua prijs scheelt het ook nog eens heel erg! Dubbel op winst, voor jou en het milieu! Het is dus zeker de moeite waard om eens een tweedehands winkel binnen te stappen. Google eens op tweedehands winkel bij jou in de buurt. Misschien zit er bijvoorbeeld wel een appel en ei bij jou in de buurt of een andere toffe tweedehands winkel. Zeker de moeite waard om een keer binnen te wandelen en wie weet scoor jij daar wel een kledingstuk waar je hart een sprongetje van maakt!

Kanttekening

Hoe duurzaam tweedehands kleding ook klinkt en hoe prettig de prijsjes ook mogen zijn. Blijf jezelf  er bewust van dat héél veel tweedehands kleding kopen natuurlijk niks met duurzaamheid te maken heeft. Blijf jezelf de vraag stellen: heb ik dit item echt nodig?

Als je in gedachten houdt dat je met 21 kledingstukken al 96 verschillende combinaties kunt maken, is tijd investeren in je eigen kledingstijl natuurlijk heel duurzaam. Wil je verandering maken, dan begint het allemaal bij jouw gedachten en koopgedrag. Duurzaamheid is voor mij persoonlijk dan ook bewust zijn wat je ook koopt.

De vraag of je de kleding van duurzame merken moet aanschaffen is voor mij ook niet het eerste wat belangrijk is. Ik geloof namelijk dat als jouw kast vol ligt met stapels duurzame kledingmerken je nog totaal niet bezig bent met duurzaamheid. 

Heb je daarentegen een paar items in jouw kledingkast die toevallig van een fast fashion keten zijn maar waar jij super blij mee bent dan draag je deze met heel veel plezier. Niet iedereen kan het zich permitteren om duurzame kledingmerken aan te schaffen, maar iedereen kan het wel permitteren om bewust te zijn van hun aankopen! 

Stralende groet, Debby

PS: 

Heb jij een vriendin die dit ook moet lezen, deel het dan vooral met liefde. 

PSS: 

Ben jij al redelijk op de hoogte van je eigen kledingstijl, maar zou je hiermee meer de diepte in willen gaan dan is een Gouden Duo Traject misschien wel iets voor jou.


Reactie plaatsen