code hierNa de bevalling: Veranderingen van je lichaam en je kledingkast
Na de bevalling: Veranderingen van je lichaam en je kledingkast
27 februari 2024 

Na de bevalling: Veranderingen van je lichaam en je kledingkast

Dat ik niet blij was met mijn lichaam vonden ze maar onzin!

Jarenlang had ik mezelf verteld dat ik niet mocht zeuren over mijn lichaam, want dit zag er perfect uit. Tenminste in de ogen van anderen, want in mijn eigen ogen zag ik in de spiegel iets heel anders.

  • Ik moest niet zeuren, want ik zag er toch perfect uit!
  • Met jouw lichaam kun je toch alles aan!
  • Jij afvallen? Heb je die van mij gezien!

In plaats van bij mezelf te blijven, vergeleek ik mezelf met andere vrouwen. Tja, ik had toch ook niks te klagen. Ik kon bijna alles eten, en als er iets af moest, zat ik snel weer op mijn eigen gewicht. Brede heupen? Ik kende vrouwen die het veel erger hadden. Kleine borsten? Ze zullen maar heel groot zijn, dan had je er pas last van.

Uiteindelijk durfde ik niet echt aansluitende kleding te dragen, omdat ik me schaamde slank te zijn.

Lichamelijke veranderingen

Je lichaam maakt in je leven een paar grote veranderingen door. De eerste is in de pubertijd, de tweede als je moeder word en derde als je in de overgang komt. Voor sommige vrouwen vallen de veranderingen mee, maar bij de meeste vrouwen hebben ze een grote impact op hun leven.

De pubertijd viel bij mij mee, maar de rol moeder worden maakte bij mij een grote impact. De verandering van je lichaam als zwangere vrouw vond ik magisch. 34 jaar was ik toen mijn oudste geboren werd. Iets waar ik me elke dag nog over verwonder. Mijn lichaam, het lichaam waar ik niet altijd even blij mee was geweest, creëerde dit kleine mini-mensje.

Tot na de bevalling…


" Hoe kun je zo lelijk naar iets kijken wat zo wonderlijk is om een nieuw leven te creëren?"


Lessen over de bevalling en die van de kraamhulp zijn allemaal gericht op jouw herstel en het verzorgen van jouw mini-mensje. Dat je lichaam veranderd is, daar hebben we het niet over en dat 'hoort er gewoon bij.'

Ik persoonlijk vond het een mega-impact hebben op mezelf als vrouw. Weg bolle buik, hallo puddingbuik. Borsten die niet meer voor de sier waren, maar ineens functioneerden als melkfabriek. In de spiegel kijken was een grote schok.

Hier had ik geen rekening mee gehouden, hierover had niemand mij ingelicht. Je onthoudt uit de bladen alleen de positieve verhalen. Vrouwen die na hun bevalling gelijk weer in hun oude jeans passen, vrouwen die gelijk weer op hun oude gewicht waren.

De keiharde werkelijkheid sloeg in als een bom. Wat was er met mijn lichaam gebeurd? Wie was ik geworden?

Geen nieuwe kleding!

Ik gunde mezelf geen nieuwe kleding, want ik wilde eerst mijn zwangerschapskilo’s kwijt zijn. Kleding was voor mijn zwangerschap geen probleem, ik wist wat er bij mijn figuur paste en waar ik me goed in voelde. Maar na de zwangerschap waren mijn lichaam en ik totaal van elkaar verwijderd. Ik voelde me de gelukkigste mama van de wereld, maar als ik in de spiegel keek, zag ik heel wat anders.

De verhalen van andere moeders maakten me onzeker. Het leek wel of niemand zich ongelukkig voelde na zo’n grote lichamelijke verandering. En volgens de media waren er genoeg wondermiddelen om gelijk weer strak en in shape te zijn! Ik heb ze nooit ontdekt.

Dus in plaats van de kleding te kopen die ik echt geweldig vond, kocht ik wat goedkope kledingstukken die het net niet waren. Ik wilde eerst die kilo’s kwijt voordat ik wat nieuws kocht, want anders was dit ook zonde. Ik zou toch afvallen!

Ondertussen bleef ik de zwangerschapskleding dragen met de t-shirts die ik al eeuwen in mijn kast had liggen. En een spugende baby maakte mijn uitstelgedrag om nieuwe kleding te kopen rond. Geloof me als ik zeg dat dit niet stimulerend is voor je zelfbeeld.

Toen ik eindelijk weer in mijn kleding kon, klopte het beeld niet meer wat ik in de spiegel zag. Het paste, maar dit paste niet meer bij mij? Ik was veranderd. Dit paste niet meer bij.

Reis

Door tijd en energie te stoppen in mezelf, heb ik mijn eigen stijl en mezelf weer (her)ontdekt. Ging dit van de ene op de andere dag? Nee, het was niet makkelijk en met de kennis van nu zou ik ook eerder hulp hebben ingeschakeld, maar uiteindelijk heeft het me wel heel veel kennis opgeleverd waar ik elke dag nog mee werk. Ik durf nu trots op mezelf en lichaam te zijn. Dit ben ik, uniek. Net zoals jij ook uniek bent! Uniek in je eigen kleuren en vormen. Van jou is er maar 1 en hier mag je mega trots op zijn.

Wat ik vooral geleerd heb van deze reis, is dat je jezelf nooit moet vergelijken met een ander. Als jij je ergens niet goed bij voelt, geef het dan aan. Iedereen kijkt namelijk op zijn eigen unieke manier in de spiegel, en wat jij ziet en ervaart, ervaart een ander niet zo. En dit is helemaal oke, maar wees liefdevol naar elkaar hierin.

Voel jij herkenning en wil je ook weer blijer worden. Laat mij je helpen om meer plezier te beleven aan je kledingkast en spiegelbeeld. Neem nu vrijblijvend contact op voor een stijladvies!

Reactie plaatsen